Katolikus Egyetemi Lelkészség - Kolozsvár

“Pengő hangszeren lantokon, Ujjongóan a jó Istennek zengeni”

  • Comments: 0
  • Posted by: Nagy Levente

Visszatekintés a KEL zenecsoport életére, hálaadás az elmúlt 25 évért.

A Lelkészség 25 éves születésnapjához közeledve, szeretnénk pár sorban bemutatni hogy mit is jelent/jelentett a KEL Zenecsoport tagjaként dicsérni a jó Istent.

A kolozsvári Katolikus Egyetemi Lelkészséget az egyetemisták kérésére az 1993-94-es tanévben alapítják. A vasárnap esténként a piarista templomban ünnepelt szentmise a kezdetektől az egyetemistákat célozza meg. A 90-es évek vége felé a fiatalok körében egyre nagyobb az igény a keresztény ifjúsági zenére. Így nem sokkal a lelkészség elindulása után az egyetemisták egy csoportja létrehozza a lelkészségen belül a Zenecsoportot. Az egyetemisták általában 3-5 évet töltenek Kolozsváron, így a csoport tagjai is folyamatosan cserélődnek. Az elmúlt 25 évben több mint 100 egyetemista vett részt a Zenecsoport életében, ahol mindenki tehetsége szerint dicsérte az Urat.

2006-ban néhai Orbán László egyetemi lelkész bevezeti a kedd esti szentmiséket, amelyeket a lelkészség úgynevezett “felső” termében ünneplünk mind a mai napig. Így a Zenecsoport állandó alkalmai a kedd esti ifimisék lettek. A csoport minden kedden este fél héttől találkozik és próbál, hogy előkészítsék a nyolctól kezdődő szentmisék zenei szolgálatát. A vasárnapi ifimisék is háromheti gyakorisággal rendszeressé váltak. A Zenecsoport keresztény zenei fesztiválokon, ifjúsági találkozókon és sok más keresztény és világi rendezvényen is teljesített szolgálatot.

Kedd esti szentmisére készülve.

A továbbiakban néhány régi zenekarvezető visszaemlékezéseit olvashatjuk:

“A zenecsoportot másfél évig vezettem, ami alatt jócskán megszaporodtunk és sokkal színesebbekké váltunk. Olyan generáció jött egyetemre 2012 őszén, akik többféle hangszeren játszottak és keresték ezt a lehetőséget. Teret adva nekik is improvizációkra, tanulásra, jó kis csapat állt össze. Hozzá járult az is, hogy mivel több régióból jöttünk, mindenki hozhatott magával új dalokat, amiket önszorgalomból beépítettünk a repertoárba. Részt vettünk a Ressurexit Ifjúsági Zenefesztiválon, amelyikből az első még úgy volt megtervezve, hogy a zenecsoportok külön-külön egy maximum 1 órás koncerttel kellett készüljenek. Erre az alkalomra a kolozsi plébánián egy kis lelkigyakorlattal, játékkal összekötött hétvégén készültünk. A közös utazások és rövidebb próbák összekovácsolták a csapatot. Több lelkinapon, kiránduláson vettünk részt. Igyekeztünk minden hónapban legalább egy vasárnap esti ifjúsági misén szolgálni a piarista templomban, nagyböjtben egy keresztút alatt szolgálni a Szent Péter templomban, és Adventben egy kora reggeli ifjúsági roráté szentmisén.
Mivel akkoriban indult el a Mária Rádió kolozsvári stúdiója és ezzel együtt hely is akadt egy kis stúdiós munkára, néhány dalt sikerült rögzítenünk azokból, amelyeket az első Ressurexitre előkészítettünk.
Zenecsoportosnak lenni élmény volt. Mindig szeretettel gondolok vissza arra az időszakra, és jó hogy részese lehettem.” 
(Berszán Katalin – Zenecsoport vezető 2012-2013.)

Resurrexit 2012

 

“2013 októberében volt  szerencsém csatlakozni az addig már sokat hallott és dicsért KEL-Zenecsoporthoz, ahol még mind a mai napig éneklek. Csakhamar kiderült, hogy az itteni tevékenység más, szokatlan, talán furcsa is nekünk, akik egészen más nézőpontból tapasztaltuk meg az ifjúsági zenét a székelyudvarhelyi Hálaluja zenekarban. Nem kellett sok idő elteljen ahhoz sem, hogy a másságban meglássuk a szépet, néhol a többet, vagy a potenciált. Ez a potenciál vitt, lelkesített engem és a zenekarban valaha megfordult, ha mondhatom: “kollégáimat”.
Az egyetemi ciklusok jelentős többsége három éves, ennek megfelelően gyakori a generációváltás is. Sosem volt viszont olyan érzésem, hogy ne lenne meg az a pár ember, aki tudja és akarja ezt a szolgálatot végezni, számos példás magatartásnak lehettem tanúja és megannyi dolgot tanulhattam úgy emberről, mint Istenről. 2015-ben abban a furcsa helyzetbe kerültem, hogy mertem kicsit többet vállalni a csapat életéből, szerény zenei tudásom ellenére is.
Tehetséges zenészeknek segíthettem együtt zenélni, támaszpontot adva nekik a szervezésben. A vezetői címet sosem tartottam magaménak, én csupán annyit tettem, amit szerettem. Sosincs nagyobb dicséret egy elégedettséggel befejezett szentmisénél! 2016. őszéig tevékenykedtem ily módon, azt hiszem sikerült az enyémnél jobb kézbe továbbadnom a stafétát.
Megannyi keddi és vasárnapi szentmise után a következő gondolat fogalmazódik meg bennem: Ha a mi zenénk, bármennyi szentmisét is játszottunk végig, csak egy embert is közelebb emelt a jó Istenhez, azt gondolom, hogy ez az egész megérte és megéri továbbra is a fáradozást!” 
(Erőss János – Zenecsoport vezető 2015-2016)

Istennek legyen hála Zenecsoportért!

A KEL 25 éves születésnaphoz közeledve, még frissülni fog cikkünk további régi zenekaros “beszámolókkal”. Addig is várunk mindenkit szeretettel a május 17-18 között megrendezésre kerülő KEL 25. születésnapra, program és regisztráció elérhető itt!

 

Author: Nagy Levente
Ez a weblap is használ cookiekat (sütiket) a jobb böngészés érdekébben